paleo noten

Paleo eten: peulvruchten en noten

Peulvruchten

Peulvruchten is de verzamelnaam voor veel voedingsmiddelen zoals bonen en erwten. Ze bevatten veel verschillende nutriënten en dragen bij aan een goede gezondheid. Peulvruchten zijn rijk aan vezels en houden de werking van de darmen gezond. Er zitten oplosbare vezels in peulvruchten die kunnen helpen het cholesterol te verlagen. Peulvruchten bevatten veel koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. De koolhydraten worden langzaam door het lichaam afgebroken waardoor je je langer vol voelt. Peulvruchten bevatten veel vitamines B, foliumzuur, calcium, ijzer, fosfor, magnesium en zink. Ze zijn ook een goede bron voor antioxidanten en bevatten weinig verzadigd vet.

Voorbeelden van peulvruchten:

  • Spliterwten
  • linzen
  • doperwten
  • sperziebonen
  • bruine bonen
  • witte bonen
  • sojabonen
  • kikkererwten

Noten

Noten hebben veel gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook veel enkel- en meervoudig onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten. Noten hebben veel vezels waardoor ze een bijdrage leveren aan een goede werking van de darmen. Op de glycemische index scoren noten laag wat betekent dat ze langzaam verteerd worden en je je langer vol voelt. 10 tot 20 procent van de noten bestaat uit eiwitten. Voor vegetariërs zijn noten daardoor een goede eiwitbron. Noten zonder zout hebben de voorkeur aangezien zout het beste zo weinig mogelijk gebruikt kan worden. Geroosterde noten kunnen meer vetten bevatten.

Hoeveel noten eten?

Alhoewel noten veel goede voedingsstoffen hebben bevatten ze wel veel vetten. Dit zorgt ervoor dat er veel calorieën zitten in noten. Het wordt daarom aangeraden om noten met mate te nuttigen. Dit staat gelijk aan ongeveer een handjevol noten van 30 gram. Dit komt neer op het volgende:

 

  • 60pistachenoteninschelpen
  • 20amandelen
  • 20hazelnoten
  • 15cashewnoten
  • 15macadamia noten
  • 15pecannoten
  • 10walnoten
  • 10paranoten
  • 4kastanjes
  • 2 eetlepelspijnboompitten